به نام خدادر این تاپیک قصد دارم شما را با نرم افزار اورکلاکینگ کارت گرافیک و بهینه سازی سیستم شرکت ایسوس یعنی GPU Tweak II آشنا کنم.
نرم افزار GPU Tweak II با امکاناتی جدید و محیطی کاربرپسند توسط شرکت ایسوس طراحی شده است.
این امکانات شامل 4 دسته کلی:
- اورکلاکینگ
- مانیتورینگ
- بهینه سازی سیستم
- اشتراک محتوای بازی در محیط اینترنت
تقسیم کرد.
بخش نخست:
نگاهی کلی به نرم افزار GPU Tweak II
پس از دریافت و نصب این نرم افزار با دو پنجره به رنگ قرمز مواجه می شوید که استایل سری STRIX ایسوس را دارد:
در پنجره سمت راست:
در حالت پیشفرض، پس از اجرای نرم افزار تب Home، در مد Simple Mode یا آسان برای شما اجرا می شود که دما، سرعت کارت گرافیک در مقایسه با مدل مرجع، میزان استفاده از رم گرافیک، حالت حرفه ای (Professional Mode)،دکمه خاموش و روشن حالت 0dB، نمودار حالت کارایی کارت، دکمه Gaming Boosterدکمه تنظیمات، مینیمایز و بستن نرم افزار وجود دارد که در ادامه توضیح کاملی در مورد هریک برایتان بیان خواهم کرد.
در تب Info، اطلاعات کاملی از کارت گرافیک (مشابه نرم افزار GPU-Z) از کارت مشاهده می کنید، همچنین در این تب می توانید بایوس کارت گرافیکی خود را به روز، یا از آن پشتیبان تهیه کنید.
در قسمتXSplit ، کارت های مدل STRIX ایسوس دارای یک کپن یک ساله پریمیوم با قیمت 99 دلار وجود دارد که به کاربر امکان اشتراک گذاری محتوای بازی به صورت آنلاین (Stream) می دهد.( به دلیل کم کاربرد بودن این ویژگی در ایران از توضیح در مورد آن صرف نظر می کنیم)
در پنجره سمت چپ هم مشخصات دما، فرکانس های هسته و حافظه، میزان مصرف، سرعت فن ها و ... را مشاهده می کنید.
خب به آموزش بر گردیم!
در حالت Simple mode با کلیک بر روی دکمه OC Mode هسته کارت گرافیکی به حالت اورکلاک شده تغییر می کند. (اینجا از کارت گرافیک ASUS STRIX GTX 980 TI Direct CU III OC) استفاده کرده ایم.
با کلیک روی این دکمه همانگونه که در تصویر زیر مشاهده می کنید، فرکانس کارت گرافیک به 1216 MHz و فرکانس بوست آن به 1317MHz تغییر می کند، در نمودار آن نیز مشخص است که کارایی آن با افزایش، میزان نویز آن افزایش و حرارت نیز بالاتر می رود و این کارت گرافیک 22 درصد از حالت مرجع فرکانس بالاتری خواهد داشت.
با کلیک بر روی دکمه Gaming Mode فرکانس پایه هسته کارت گرافیک به 1190MHz و فرکانس بوست آن به 1291MHz تغییر می کنند و کارت گرافیک 19 درصد از حالت مرجع فرکانس بالاتری خواهد داشت.
با کلیک بر روی دکمه Silent Mode فرکانس پایه هسته کارت گرافیک به 1164MHz و فرکانس بوست آن به 1265MHz تغییر می کنند و کارت گرافیک 17 درصد از حالت مرجع فرکانس بالاتری خواهد داشت. همچنین حالت 0dB فعال شده وتا زمانی کارت لود بالایی ندارد، فن ها از حرکت باز می ایستند.
در صورتی که کاربر نیازی به فناوری 0dB احساس نمی کند می تواند این حالت را برای همیشه غیر فعال کند، تنها کافی است که روی نشان STRIX کلیک کنید (شکل زیر)
خوب با کلیک روی بخش Advanced Mode وارد بخش حرفه ای برای اورکلاک کارت گرافیک می شویم. (شکل زیر)
قبل از هرچیز، با کلیک روی دکمه تنظیمات که در شکل زیر مشخص شده، وارد محیط تنظیمات این نرم افزار می شویم
در این بخش:
در قسمت Main:
با انتخاب گزینه اول یعنی Automatically start GPU Tweak II when I log on to window نرم افزار به صورت پیشفرض بعد از ورود به ویندوز اجرا می شود، همچنین در صورتی که گزینه زیرین آن انتخاب شود، نرم افزار به حالت مینیمایز شده اجرا خواهد شد.
در قسمت دوم یعنی GPU Tweak II Monitor Startup با انتخاب گزینه اول یعنی Automatically start GPU Tweak II Monitor when I log on to window نرم افزار به صورت پیشفرض بعد از ورود به ویندوز اجرا می شود، همچنین در صورتی که گزینه زیرین آن انتخاب شود، نرم افزار به حالت مینیمایز شده اجرا خواهد شد.
در قسمت بعدی یعنی Tuning Settings با انتخاب گزینه Overclocking range enhancement به کاربران حرفه ای امکان انتخاب مقدار بیشتر برای تنظیمات مرتبط به اورکلاک کارت گرافیک اجازه خواهد شد( تقریباً انتخاب را نامحدود می کند)
با انتخاب گزینه Apply setting each time GPU Tweak II start مقادیر ست شده قبلی اعمال می شود.( توصیه می کنم این گزینه را انتخاب نکنید)
در بخش Mouse Step Control هم تعداد گام افزایش یا کاهش مقادیر برای بخش اورکلاک قابل تغییر است.
در قسمت Live Update نیز تنظیمات مربوط به بروزرسانی است که از توضیح در مورد آن صرفه نظر می کنیم.
در قسمت Keyboard Shortcuts نیز می توانید تنظیمات یا حتی پروفایل های خود را با کلید های میانبر اجرا و اعمال کنید.
خوب به قسمت قبل بر می گردیم:
در این پنجره با انتخاب دکمه زیر می توانید تنظیمات مرتبط با کارت گرافیک خود را به دلخواه با درگ اند دراپ یا تیک دار کردن گزینه دلخواه، مرتب یا کم و زیاد کنید.
حال به توضیح موارد مورد بررسی در اورکلاک با GPU Tweak II می پردازیم:
در اینجا من از همان تنظیمات اولیه استفاده می کنم ( در صورت نیاز به توضیح گزینه ای خاص، لطفاً در ادامه تاپیک پست دهید تا برایتان در مورد آن گزینه توضیح بیشتری دهم.)
با گزینه GPU Boost Clock(MHz) می توانید فرکانس بوست کارت خود را افزایش یا کاهش دهید.
در صورتی که به افزایش ولتاژ برای هسته کارت نیاز دارید از گزینه Max GPU Voltage (mV) استفاده کنید، توجه داشته باشید که این ولتاژ دقیقاً ولتاژ ورودی به هسته کارت گرافیک خواهد بود و در مواردی که بیش از حد متعارف ولتاژ اعمال شود صدمات جدی به کارت وارد خواهد شد، همچنین کمپانی ایسوس برای به حد اقل رساندن این مشکل، بایوسی مجزا و نامحدود برای اورکلاکرهای حرفه در نظر گرفته است و این محدودیت را به طور کامل برداشته است.
در قسمت Memory Clock (MHz) شما می توانید فرکانس رم کارت گرافیک خود را کم یا زیاد کنید( نکته فرکانسی که اینجا به شما نمایش می دهد فرکانس افکتیو است و برای دانستن فرکانس اصلی می توانید عدد را بر 4 تقسیم کنید یا با نرم افزاری مثل GPU-Z فرکانس را مشاهده کنید)
در قسمت Fan Speed(%) هم می توانید سرعت فن را بسته به نیاز خود تغییر دهید
در قسمت Power Target (%) نیز می توانید حداکثر میزان مصرف کارت را برای فرکانس بوست تعیین کنید( این گزینه دقیقاً مقدار پروتکشن OCP را تغییر می دهد، برای رسیدن به فرکانس های بالا باید OCP را تا حد زیادی بالا برد یا به کل این محدودیت را برداشت)
در قسمت بعدی نیز امکان نهایت درجه حرارتی که برای GPU قابل تحمل است را می توانید مشخص کنید
البته در قسمت قبل نیز ذکر کردیم که این نسخه از نرم افزار امکانات بسیاری حتی بیشتر از نرم افزار محبوب MSI After Burner دارد و به دلیل کم بودن وقت از آنها صرف نظر کردیم، در صورتی که گزینه ای نیاز به توضیح داشت لطفاً در ادامه تاپیک پست بدهید)
علاوه بر این تنظیمات، کمپانی ایسوس مد های سخت افزاری خاصی را نیز در این کارت ها برای برداشتن محدودیت های OCP, OVP و LN2 قرار داده است و به دلیل اجتناب از اعمال صدمه احتمالی به کارت توسط افراد تازه کار از بیان آن خودداری کرده و درصورت تمایل به بنده ایمیل دهید تا پس از بررسی، آموزش آن را در خدمت شما قرار دهم.
قسمت جدید و قابل تامل طراحی این نرم افزار بخصوص برای گیمرها قسمت Gaming Booster است که امکانات جالبی برای بهینه سازی سیستم در این بخش وجود دارد تا بازی را روانتر و راحت تر اجرا کنید:
در سمت چپ زیر لوگوی STRIX یعنی گزینه Visual Effects با انتخاب گزینه Best appearance (suggested) بالاترین حالت ظاهری برای سیستم عامل در نظر گرفته می شود، با تغییر این گزینه به Best performance سیستم تمامی حالات ظاهری بی کاربرد در بازی مانند سایه های زیر ماوس، حالت گرافیکی بستن پنجره ها و ... را غیر فعال می کند.
در قسمت System Service شما می توانید سرویس های سیستم عامل را که در زمان بازی به آن نیاز ندارید ببندید. همچنین با کلیک روی دکمه تنظیمات (در تصویر مشخص شده) می توانید علاوه بر سرویس های پیشنهادی نرم افزار بسته به دید خود، سرویس های بیشتری را ببندید.
گزینه بعدی که بسیار پرکاربرد است گزینه Memory Defragmenter است که با نظم بخشیدن و مرتب سازی واحد های حافظه، موارد بیهوده را از بین برده و منابعی را که با حافظه درگیرند را آزاد می کند.
شما می توانید تمامی این تنظیمات برای بهینه سازی را با کلیک بر روی دکمه START انجام دهید، پس از کلیک روی Start دور هر بخش خطی قرمزرنگ به صورت Loading پر می شود و در نهایت با پیام Your system is ready for gaming! به اتمام می رسد.
در بخش مشاهده وضعیت نیز شما تمامی حالاتی که برای کارت گرافیک استفاده می شود را می توانید مانیتور کنید همچنین با کلیک بر روی دکمه تنظیمات می توانید سرعت به روز رسانی این مانیتورینگ را به دلخواه تغییر دهید یا حتی log آن را ذخیره کنید.
علاوه براین شما می توانید مانند بخش گزینه های اورکلاکینگ، در این بخش نیز بسته به نیاز خود گزینه های دلخواه خود را برای مانیتورینگ با تیک دار کردن آنها یا درگ اند دراپ بچینید و از مانیتورینگ به سبک خودتان استفاده کیند.
نتیجه گیری:
نرم افزار GPU Tweak II ایسوس با تغییراتی کلی نسبت به قبل بسیار بسیار بسیار کارامدتر شده و با محیطی کاربرپسند، کنترلی کامل برای همه تنظیمات کارت گرافیک، نیازهای هر رده از کاربران، از حرفه ای ترین اورکلاکرها گرفته تا آماتور ترین گیمرها، به سادگی می تواند اورکلاک، بهینه سازی سیستم و مانیتورینگ وضعیت کارکرد کارت گرافیک را انجام دهد. به درستی این نرم افزار می تواند جایگزین و رقیبی مناسب با امکاناتی فراتر از حد و توان نرم افزار هایی چون MSI After Burner یا EVGA Prec***on X باشد.@};-
لینک دانلود در دراپ باکس